Pesteri Valcea

vineri, 27 ianuarie 2012

Pestera Sfantul Grigorie Decapolitul sau Pestera Liliecilor adaposteste doua vechi bisericute: Biserica Sfintii Arhangheli si Biserica Ovidenia. Pestera Liliecilor, are o lungime de 250 metri, este electrificata in intregime, punctul de plecare este de la manastirea Bistrita, judetul Valcea. Pestera este destul de mica si poate fi vizitata in timpul zilei pentru ca beneficiaza de iluminare naturala de la o deschizatura in peretele de stanca, ce ofera o priveliste interesanta a Cheilor Bistritei. Numele de Pestera Liliecilor vine de la colonia de lilieci care traieste in galerii si care este protejata de lege. Numele de Grigorie Decapolitul vine de la faptul ca, in vremuri de restriste, calugarii ascundeau aici moastele sfinte.
Pestera Polovragi situata la 16 km de Horezu cu o lungime de 900 m, este una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa, fiind cunoscuta inca de pe vremea poporului dac. O veche legenda spune ca aici traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile ce se preling din turturii de piatra sunt lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. Pestera electrificata din anul 1984, este deschisa tot timpul anului fiind deservita de ghizi.
Pestera Muierilor situata la 19 km de Horezu, in Baia de Fier, este cel mai vizitat obiectiv speologic din Romania. Salile acestei rezervatii speologice au nume sugestive: "Sala liliecilor" (adaposteste numeroase colonii de lilieci), "Galeria ursilor" (unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna) sau Sala Minunilor. Este denumita "Pesterea Muierilor" deoarece a servit drept adapost femeilor si copiilor in epoca migratiei popoarelor. Pestra electrificata, este deschisa tot timpul anului fiind deservita de ghizi.
Pestera Ursilor se afla in amonte de cheile Bistritei aproape de manastirea Bistrita, la 500-600 de m de intrarea in chei, pe partea stanga la urcare, cu o lungime vizitabila de 600-700 de m, impresionanta prin inaltimea tavanului si fisurile prin care se strecoara galeria. Nu este electrificata si nici explorata in totalitate.

 

0 comentarii: