Turism la Baile Olanesti

luni, 23 ianuarie 2012



BISERICA FOSTULUI SCHIT COMANCA

cu hramul ”Toti Sfintii”
Ascunsa odinioara in desisul codrilor de sub muchia de est  a satului Pitris din fostul plai al Coziei , a fost ctitorita la 1736 din indemnul si cu cheltuiala vrednicului Preda Bujoreanul si a lui Teodosie ieromonarhul- popa Teodor din Olanesti, ajutand si Climent Episcopul Ramnicului la inzestrarea schitului cu multe carti de slujba si odoare sfinte: un Antimis, un Triod, un Minei, un Molifrec, o Liturghie, o Psaltire, un Catavasier.
Se crede ca biserica a fost zidita de mesteri, cu materiale adunate din vaile din jur. Erau poate ucenici ai mesterilor care zidisera la 1702 clopotnita din Pausesti Maglasi, dupa aceeasi tehnica- bolovani rostuiti si randuri aparente din caramizi subtiri.
Biserica “Toti Sfintii” Fostul Schit Comanca

BISERICA COMANCA
Vechiul Schit Comanca – Pietris

Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica , a fostului schit Comanca, ascunsa odinioara in desisul codrilor de sub muchia de rasarit a satului Pietris, aproape de izvoarele minerale ale Bailor Olanesti, a fost ctitorita in anul 1736 din indemnul si cu cheltuiala vrednicului Preda Bujoreanu si preotul Teodor din Olanesti, care mai apoi s-au calugarit sub numele de Pahomie ieromonahul, in timpul episcopului Climent al Ramnicului (1735-1749), care a inzestrat-o cu carti de slujba si odoare sfinte.
Biserica a  fost construita din bolovani de rau si caramida inecate in mortar de var, in forma de corabie, fara turla, cu absida altarului pentagonala cu bolti tesute din caramizi subtiri pe consoli, tampla de zid si prestol din lespede asezata pe picior cilindric, invelitoare cu sindrila in ape repezi si strasina deschisa ce umbreste cornisa zimtata. A fost zugravita de Partenie, Luca si diaconul Gherasim ot Olanesti.
Cu ani in urma, se vedeau in jurul bisericii, urmele fsotului Schit Comanca, metocul si casa de invatatura – scoala, frecventata de gramatici incepatori de cantare,scriere si citire de prin satele vecine pana in perioada interbelica. La apus se aflau tarina “ca patru zile de aratura”, iazul, roata, zagazul si vadul morii.
In timpul arhipastoririi Prea Sfintitului Episcop GHERASIM al Ramnicului, intre anii 1997-2007, prin stradania P.C. Preot paroh si cu ajutorul enoriasilor si al celor veniti la odihna si tratament in Statiunea Baile Olanesti: s-a restaurat in intregime   biserica (pictura, pardoseli, acoperis, curent electric, s-a construit o noua clopotnita cu anexe utilitare, s-a imprejmuit curtea bisericii, s-au amenajat cai de acces, ziduri de sprijin, rigole, praznicar, fantana etc.).
S-a resfintit de catre P.S. EPISCOP GHERASIM impreuna cu un sobor de preoti in anul 2008, luna iunie, ziua 22, in Duminica Tuturor Sfintilor, hramul acestei Sfinte Biserici.

BISERICA LUI HOREA DIN ALBAC



, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" si "Sfantul Pantelimon"

Biserica a fost cladita , din evlavia crestina si prin contributia taranilor romani din satul Albac - muntii Apuseni , in anul 1746 , Horea, conducatorul revolutiei din Transilvania (octombrie-noiembrie 1784) , era de loc din Arada , un catun al Albacului si in aceasta biserica va fi buchisit Horea primele slove si le va fi deslusit intelesul din paginile vechilor ceaslove scrise cu litere chirilice , aici s-a rugat el impreuna cu ortacii sai, in ceasurile grele ale vietii.
In toamna anului 1907, ministerul de interne I.C. Bratianu, in cursul primei calatori facuta in Muntii Apuseni , cumpara biserica (satenii urmand sa construiasca o biserica din piatra). Biserica este demontata si transportata in mosia parinteasca a Bratienilor din Florica, (transportul realizandu-se cu peripetii) urmand a fi recladita ca simbol al tarii reintregite. In anul 1908 , poposind la Florica si adanc impresionat de bisericuta motilor , Octavian Goga (1881- 1938) "poetul patimirii noastre", va scrie o tulburatoare poezie din care cei care au simtit si simt si traiesc romaneste desprind un mesaj de suflet !
"Bisericuta din Albac,
             Tu esti al vremurilor semn,
             Tot binele nsotru plans sarac
             E-nchis in trupul tau de lemn..."


Biserica lui Horea arata maiestria mesterilor moti in constructii poligonale, acestia valorificand din plin elementele traditionale ale artei populare din lemn: rozete,brauri impletite, coltisori- "impletiturile" migalos sculptate cu dalta, constituind motivul dominant.
In anul 1954 Patriarhul Justinian (1948-1977) a cercetat bisericuta aflata in localitatea Florica si gasind-o fara intrebuintare , darapanata , a hotarat mutarea ei la Baile Olanesti – unde a fost refacuta in forma initiala si din aceleasi materiale , impodobita cu picture noua si inzestrata cu sfinte odoare pe cheltuiala Patriarhiei Romane. Sfintirea bisericii a avut loc duminica 12 octombrie 1958, cand se implineau 10 ani de la reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania lui Horea.



Candelabrele donate de Patriarhul Justinian sunt remarcabile din punct de vedere cultic. Sfetnicele imparatesti, cu o frumoasa sculptura in lemn, dateaza de la 1740. Sculpturile reprezinta Frunze pe lemnul verde. Icoanele sunt de factura populara, recenta. Se remarca o icoana veche ruseasca si alte 4 icoane imparatesti pictate de un anonim din sec. al XIX-lea



BISERICA NOUA DIN BAILE OLANEST

Statiunea balneo-climaterica Baile Olanesti nu a avut un locas de cult pentru credinciosii veniti aici la tratament si odihna .



Incercari de ridicare a unei biserici dateza din sec. XIX-lea, fiind facute de Alexandru Rujinski, ginerele vechilor boieri Olanesti- decesul acestuia impuedicand realizarea. A doua tentativa dateaza din anii ’40 ai secolului XX , cand locuitorii, indemnati si de maresalul Ion Antonescu , au inceput construirea unei biserici pe terenul din spatele fostei Vilei 21, ce urma sa aiba hramul “Bisrica Neamului”. Lovitura de stat de la 23 august 1944 a impiedicat si materializarea acestui proiect.



Noua biserica are hramurile “Izvorul tamaduirii” si “Adormirea Maicii Domnului”. Constructia ei  -sub supravegherea preotului Grosenoiu Emilian, paroh al Parohiei Baile Olanesti, Biserica lui Horea si Biserica “Comanca” – a inceput in 1993 si se termina in 2003. Pictori: Nichita Ion si Ipate Sorin. Iconar: Ghita Marin din Baile Olanesti

0 comentarii: